Review by Erik Vandamme on musiczine

...Himshe slaagt er op deze EP in een mysterieuze walm over je hoofd te sturen; de vocale inbreng van Selien doet je hart smelten van innig geluk en boezemt dus ook een zekere angst in voor het onbekende, zonder je echter pijn te doen.
De luisteraar wordt ondergebracht in een filmische , sprookjesachtige wereld, waarbij de fantasie wordt geprikkeld. De instrumentale omkadering is er één van top muzikanten. De inbreng van Naomi Sijmons (backings) en Jeroen Boone (gitaar), die meer dan hun steentje bijdragen aan de geslaagde composities, blijkt als kers op de taart een mooie als sprookjesachtige meerwaarde te vormen.

zie link.

 

Review by LUMINOUS DASH

Himshe wint één dag studiotijd via Belgian Music Addicts

written by Didier Becu 30/03/2020

 

 

Als we iets beloven dan doen we het ook. Een paar dagen geleden kreeg de 2500e inschrijver op de Facebookgroep Belgian Music Addicts een heus platenpakket van Starman Records, en ook voor de 5000e zat er een heel speciaal cadeau aan te komen.

 

De gelukkige winnaar is de gloednieuwe band Himshe. Zij mogen één dag gratis naar de Magnet Studios in Herent bij Jean-Pol Van Ham, ooit nog producer van Vaya Con Dios. Er zijn veel redenen om Himshe tot winnaar uit te roepen. We vinden ze ontzettend goed en ze verdienen meer aandacht, zoals zoveel anderen. Ook omdat de band op 6 maart hun debuut-ep aankondigde en dat viel compleet in het water, mede doordat zangeres Selien nu elke dag zwaar overuren staat te draaien in de zorgsector. Ook daarvoor veel respect.

Belgian Music Addicts is een Facebookgroep die op iets meer dan drie weken 5000 leden verzamelde. Een groep waar je naar hartenlust Belgische clips kan posten en je er je zegje over doen, maar er is meer… Belgian Music Addicts heeft ook een eigen YouTube-kanaal met ondertussen al 267 subscribers. Veel te weinig natuurlijk. Dus subscribe! Via verschillende muziekplatformen gaan we de Belgische media in welke vorm ook wijzen op het feit dat er hier zoveel meer ongelooflijk talent te vinden is dan wat je nu voornamelijk op de radio hoort.

 

Artiesten hebben het altijd moeilijk gehad, maar nu meer dan ooit moeten we hen steunen. Alsook al de andere mensen die achter de schermen meewerken van labels tot winkels, van technici tot cateraars en de honderden vrijwilligers die zich blijven inzetten ondanks de besparingen.

Stream zoveel je wilt, maar koop aub af en toe eens Belgische plaat, het mag zelfs digitaal zijn. Nodig hier al jouw vrienden uit op Belgian Music Addicts en laat ons vooral afspreken dat als dit alles voorbij is dat we terug allemaal veel naar concerten gaan en elkaar eens goed vastpakken! Het is een les in nederigheid en samenhorigheid. En nu op naar de 10.000, we bedenken wel een nieuwe prijs!

 

Review by LUMINOUS DASH

HIMSHE

written by Bart Verlent 16/03/2020

 

 

Het Gentse Himshe bracht onlangs twee knappe singles, Stay en Constrict, uit waar we zwaar van onder de indruk zijn. Op 6 maart verschijnt hun debuut-ep. Wij hadden een gesprek met frontvrouw Selien Hoessen.

 

Voor de debuut-ep Stay, die op 6 maart verschijnt, deed Koen Gisen de productie en zorgde Naomi Sijmons (Reena Riot) voor de backings. Voor een debuut is dat wel knap dat je zo’n mooie namen kan strikken. Hoe ben je bij hen gekomen? En hoe heb je hen overtuigde voor om met jullie te werken?
Ja, dit was eigenlijke gewoon een kwestie van contact zoeken. Ik had een lijstje gemaakt van producers waarmee in een samenwerking wel leuk zou achten. Koen was de eerste op mijn lijst. Ik heb hem gecontacteerd. Daarna zijn we samen iets gaan drinken. Ik stelde mijn muziek voor en mijn referenties. Hij zei ‘ja’.
Soms kan het leven simpel zijn. Uiteraard was ik niet zo zelfzeker en had ik niet verwacht dat hij op mijn vraag ging ingaan, maar soms moet je gewoon je dromen nastreven en worden deze werkelijkheid. Wat Naomi betreft. Voor de opnames raakte ik wat onzeker over mijn stem. Ik ben immers geen geschoolde zangeres. Ik ben eigenlijk in sé toetseniste. Ik volgde een opleiding klassieke piano. Vanuit mijn onzekerheid ging ik op zoek naar een zanglerares. Zo kwam ik bij Naomi. Doorheen de lessen vroeg ik haar om backings te zingen op de ep. En ook zij ging op mijn vraag in. Leuk hé!

 

Jullie maken muziek onder het motto: “Making full-candy coloured sounds in a gray colourless world”. Maar de eerste single Constrict klinkt toch vrij donker, net als de ander songs op de Himshe vi.be pagina. Zien wij het verkeerd of hebben we het motto verkeerd begrepen?
Ja ik begrijp je vraag zeker. ‘Donker’ is zeker een term die je op onze muziek kan plakken. Toch proberen we ook lichtheid, speelsheid en dansbaarheid in de muziek te brengen. Wat ons betreft zijn de nummers niet eenzijdig donker en zwaar. Ze kunnen uptempo en opzwepend zijn. We proberen zo alle aspecten van ons maatschappelijk beeld weer te geven. Er is immers veel grijs en niet alles hoeft zwart of wit te zijn, soms is het zelfs beide. Wanneer het nummer eerder donker aanvoelt, kan de tekst dan soms weer verlichtend zijn of omgekeerd. Een optreden van Himshe zal dan ook nooit eenzijdig als zwaar of donker aanvoelen, tenminste zo voel ik het toch aan. Maar misschien beslist de luisteraar daar anders over en moet ik je vraag wel ter harte nemen

 

Is Himshe een band of een solo-project waar je live steun krijgt van je vaste muzikanten?
Himshe is absoluut een band. Zonder muzikanten zou Himshe immers niet bestaan en ik ben mijn muzikanten daar dan ook bijzonder dankbaar voor. De drie mannen die nu mee Himshe ondersteunen zijn volledig mee met mijn verhaal en dat betekent enorm veel voor mij. Ze steunen mij in alles wat ik doe en dat voelt bijzonder goed. Wat echter wel waar is dat ik, Selien Hoessen, de band draag. Daarmee bedoel ik: muzikaal/commercieel/logistiek/promotioneel/bookingsgewijs… De composities/nummers/schetsen schrijf ikzelf op mijn pc. Daarna maken mijn muzikanten daar een live-interpretatie van. En het eindresultaat, komt er pas nadat het volledig klinkt zoals ik het voor ogen had. Himshe is dan ook zeker geen dictatuur, anders schreven we nooit Constrict Een band heeft nu eenmaal een leider nodig en dat werkt goed zo maar als ik twijfel kan ik ook altijd, en ook voor om het even wat, bij mijn muzikanten terecht.

 

Zit de invloed van David Lynch in de nummers? Want er worden wel wat referentie naar hem gemaakt op jullie website.
De Lynchiaanse sfeer kan je vooral halen uit de dualiteit die in elk nummer terug te vinden is. Persoonlijk vind ik menselijke zielen doortrokken van dualiteit. Het is voor mij dan ook een enorm inspiratiebron voor het schrijven van nummers. We kunnen bijvoorbeeld heel erg houden van mensen maar soms lijken we die ook het meest te haten. Dat kan dan een beeld zijn dat ik in een nummer doortrek. We willen ‘iets’ maar tegelijk willen we dat eigenlijk helemaal niet (Naked Shoulders). We dromen allemaal van de eeuwige liefde maar zijn dan soms toch te bang om ons te binden, of hebben last van ‘the fear of missing out’. Zoals David Lynch erin slaagt om moord of overspel met enige lichtheid/humor te overstijgen, zo probeer ik dat bijvoorbeeld in Naked Shoulders.

 

Op de single Constrict zing je over dat de mensen die veranderen in ongevoelige robots, zie je toekomst zo zwart in?
Neen helemaal niet eigenlijk! Ik zie mensen als zeer krachtige wezens. Toch schrikt het massa-gebeuren/kuddegedrag mij soms af. De impact van indoctrinerende ideologieën, de impact van een groep op een individu is immers groot. Ik wil vooral pleiten om mensen als individuen te zien, dit houdt alles menselijker. Wanneer we mensen in groepen, rassen of ideologieën dwingen, hebben we de neiging om alle nuance te verliezen. Het is op die manier veel makkelijker om te ontmenselijken. Als muzikant ga je ook je zorgen van je afschrijven of heb je de naïeve idee iets te willen bijbrengen aan wat je liever niet ziet gebeuren. Zwart is het dus niet, eerder hoopvol, me dunkt.

 

Wat is het verhaal achter de groepsnaam?
Ja die groepsnaam is er inderdaad niet zomaar gekomen. Ludiek vertaal ik het vaak als ‘Manwijf’. Het is immers zo dat ik enige tijd nodig had om met mijn persoonlijke project naar buiten te komen. Ik heb het gevoel mij erg kwetsbaar op te stellen door alles écht te doen zoals ik het nu net wou en nu dus ook doe. Dus ik had wat moed nodig (ik moest wat kloten laten groeien, bij wijze van spreken). De bandnaam is hier de bijna letterlijke vertaling van. Verder moet ik ook toegeven dat veel vrouwen van mijn generatie, raar naar mij kijken: “Hoe speel jij dit klaar?” Ik ben immers naast muzikante en werkneemster, ook moeder. Vele vrouwen hebben bewondering voor mijn muzikale inzet, maar zeggen er al snel bij dat zij dit niet zouden kunnen omwille van hun gezinsleven. Het is inderdaad geen evidentie. Ik ben helaas geen moeder dit zich kan wegcijferen door ‘het moeder zijn’ alleen. Ik heb een uitlaatklep nodig, voor mannen lijkt dit evidenter. Als het gezin uitbreidt, lijken zij gewoon met hun leven voort te gaan. Voor vele vrouwen, valt dat leven even stil. Het ene is niet beter dan het ander. Dat is geen waardeoordeel. Ik stel gewoon vast dat ik iets anders nodig heb om goed te kunnen functioneren als moeder.

 

Is er bepaalde artiest of band waar je Himshe zelf zou mee vergelijken en waarom?
Dat vind ik een uiterst moeilijk vraag. We hebben ook niet de bedoeling een kopie te zijn van iets of iemand. Maar als ik dan toch inspiratiebronnen moet opnoemen dat zal ik ook hier heel Himshiaans antwoorden (lees: in uitersten/extremen), gaande van Portishead tot Einstürzende Neubauten of van Max Richter tot Tricky. Bands waar ik wel erg door geïnspireerd ben geraakt, zijn: Emily Wells, Fever Ray, Michel Gurevich en ook wel Perfume Genius.

 

Is het gemakkelijk om jouw gevoelens te uiten in de muziek?
Ja absoluut, ‘that’s the way’ eigenlijk, daarom doe ik het ook! Natuurlijk hoef je dat niet letterlijk te interpreteren. De teksten gaan bijvoorbeeld niet altijd over mijn persoonlijke leven/gevoel. Maar elk gevoel kwam ik wel ergens tegen, al was het dan misschien in een andere context. Via muziek speel je dingen van je af. Het is erg helend. Ik kan het iedereen aanraden!

 

Review blog KINKYSTARCESOIR

ONgehoord! (202) HIMSHE – Naked Shoulders

written by Wouter De Sutter 2/03/2020

 

Naked Shoulders, zo heet de derde single uit de Himshe ep die eerstdaags van een blijde geboorte wordt voorzien. Knap staaltje uptempo poprock, zeer af. “Een stomende zomerse trip doorheen een verleidelijk landschap” als je frontvrouw Selien Hoessen mag geloven. Rekening houdend met het pokkeweer van de voorbije dagen en weken zijn wij nogal vragende partij hiervoor. Zowel voor de ep dus als voor een, euh, ‘significante weersverbetering’. De plaat wordt op vrijdag 3 april voorgesteld aan het publiek in 4AD (Diksmuide).

Review by LUMINOUS DASH

HIMSHE – Stay (Eigen Beheer).

written by Hans Verhoeven 17/02/2020

 

 

Men maakt tegenwoordig geen plaatjes meer. Men maakt soundtracks. ‘Men’ is dus Himshe, zeer Oost-Vlaams maar te horen aan de nieuwe single Stay ook zeer Hollywood. Het is een wandeling doorheen Death Valley als de nacht is gevallen, met enkel een zaklamp. Het is: je laten prikken door cactussen en de stem van Selien Hoessen. Een engel, maar met scherpe randjes.

 

Stay is een koortsdroom, heel diep in jezelf boren, maar pas als de gitaar van Jeroen Boone de droom gaat verstoren kunnen we spreken van een goeie song. En die staat zomaar op de gelijknamige ep, uit op 6 maart. En Himshe is zelfs te zien: 3 april, 4AD, Diksmuide.

Review by LUMINOUS DASH

BELTOON : HIMSHE.

written by Wouter De Sutter 14/01/2020

 

 

Op 10 januari maakte de Gentse band Himshe haar plaatdebuut met de single Constrict. Geen one shot want onderdeel van een eerste ep (Stay) die later op het jaar wordt uitgegeven, in eigen beheer. Himshe, aangevoerd door Selien Hoessen, is al even actief en probeerde al één en ander live uit in het voorbije anderhalf jaar. Zo ook in Kinky Star waar in oktober 2018 gespeeld werd. En een goede indruk werd nagelaten.

Een dik jaar later later is er Constrict met Koen Gisen (An Pierlé & White Velvet) als producer van dienst. Naomi Sijmons (Reena Riot) is ook van de partij en wel als backing vocaliste. Er is slechter gezelschap denkbaar om je eerste release vorm te geven.

Himshe staat voor dualiteit en houdt ervan te spelen met tegenstrijdigheden. Zoals de bandnaam overigens al laat vermoeden. Constrict zet omzichtig-dromerig in met fijne percussie om gaandeweg te verharden van toon en – crescendo it goes – aan hoge snelheid te finishen met het dreigend sloganeske “work!, don’t think!, eat!, sleep!, don’t cry!”. Een mantra die velen onder ons iedere dag zingen.

Geslaagd debuut, zeer netjes gedaan. Himshe stelt de eerste ep voor aan het publiek op 3 april in Diksmuide (4AD), double bill met Lyenn.

 

Fanlinks Singles:

Debut EP 'Stay' comes out on March 6, 2020.

Produced, recorded and mixed by Koen Gisen.

Support backings Naomi Sijmons (Reena Riot).

 

Single 'Constrict' released on January, 10, 2020: The making of.